Wednesday, May 9, 2012

TIPS BELAJAR MENURUT ISLAM


Assalamualaikum wbt…

Apa khabar semua ?Semoga kalian semua sentiasa dalam keredhaan dan rahmatNya.Bagaimana perjalanan kehidupan kaliandi hujung semester ini:Adakah kalian sibuk dengan assignment yang berlambak2 serta test2 yang masih belum selesai lagi? Semoga kalian semua tidak tergugat dengan cabaran hidup sebagai seorang pelajar dan terus bersemangat untuk lakukan yang terbaik dalam semua perkara hanya demi mencapai keredhaan Allah s.w.t. 

Dah terlalu lama rasannya saya tidak posting kat blog nie.Syukur Alhamdulillah akhirnya Allah bagi peluang untuk menggerakkan tangan ini untuk taip sesuatu agar ia menjadi manfaat kepada semua yang membacanya.InsyaAllah

Disini, saya ingin berkongsi sedikit TIPS BELAJAR MENURUT ISLAM…

1.    Perbetulkan niat
Ingat :niat belajar hanya kerana Allah s.w.t. Memang boleh kita berniat untuk mendapatkan keputusan cemerlang dengan CPA 4.0 tapi niat utama kita menuntut ilmu adalah untuk mencapai keberkatan dan keredhaanNya.
Setiap kali berjalan ke bilik kuliah perbaharui niat kita dan ikhlaskan hati untuk menuntut ilmu.Jangan rasa tertekan setiap kali ingin mengulang kaji pelajaran dan buang jauh2 perasaan /mind setting mengatakan subjek tersebut adalah susah.
Refresh kembali surah al-Baqarah ayat 286

2.       Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.
Wudhuk menjauhkan kita daripada gangguan syaitan, kita akan rasa lebih tenang serta mudah untuk mengulangkaji pelajaran.Malah ia merupakan salah satu cara untuk menghilangkan mengantuk serta membantu kita supaya lebih fokus dalam subjek yang tengah dibaca. Kalau boleh biasakan diri mulakan ulangkaji dengan membaca ayat2 al-Quran (sekurang-kurangnya sepotong ayat).

3.     Disiplinkan diri: Fokus dan membuat nota ringkas
Pastikan kalian mengikut peruntukkan masa belajar yang telah dirancang (bagi mereka yang ada jadual belajar, pastikan (FOLLOW THE TIMETABLE THAT YOU ALREADY SET). Jangan bagi alasan dan ikut waktu belajar masing2, sebab sesetengah orang suka belajar waktu sebelum subuh jadi pastikan anda “grab’ waktu tersebut betul2..kerana waktu yang pergi tidak akan kembali semula..sesungguhnya waktu itu amatlah berharga..Refresh surah Al-ASR (1-3).
Biasakan diri setiap kali mengulangkaji pelajaran pen dan kertas ada bersama anda supaya senang nak buat nota ringkas lepas sahaja habis belajar mana2 chapter.
Apabila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham serta apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, pergi perbaharui wudhuk dan selepas itu rehatkan diri sebentar sebelum mengulangkaji semula. Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.InsyaAllah

4.     Mengutamakan apa yang utama (Prioriti)

Firman Allah s.w.t  dalam surah Al-Mu’minuun
"dan orang-orang yang menjauhkan diri dari lagha (perbuatan dan perkataan yang tidak berguna)." 


Kebiasaannya dalam menghadapi musim peperiksaan ataupun musim terlalu banyak kerja akademik yang penuh dengan tekanan, kita cenderung untuk berehat dan menenangkan minda dengan hiburan contohnya menonton drama, bersembang di Facebook dan seumpanya sehinggakan selalu sahaja melebihi daripada masa rehat yang telah kita peruntukkan. 


Sebaik-baiknya kita mengoptimumkan penggunaan masa untuk belajar, dan mengisi masa rehat kita dengan perkara-perkara yang berfaedah seperti membasuh, melipat atau menggosok baju, bersenam untuk melancarkan perjalanan darah di dalam badan dan bermacam-macam lagi yang anda sendiri lebih sedia maklum.Namun, lebih baik sekiranya kita gunakan masa rehat itu untuk mengambil wudu', melakukan solat sunat dan membaca Al-Quran. InsyaAllah apabila kita lebih rapat dengan Allah SWT, jiwa kita akan lebih tenang dan ia akan banyak membantu dalam usaha kita mengulangkaji pelajaran.Saranan, kalau boleh selesaikan semua tugasan harian sebelum anda duduk untuk mengulangkaji pelajaran agar fokus anda tidak lari.InsyaAllah


5.       Jaga hubungan antara lelaki dan perempuan


"dan orang-orang yang menjaga kehormatannya. kecuali terhadap isteri-isteri mereka, atau hamba yang mereka miliki, maka mereka (isteri dan hamba) dalam hal ini tiada tercela. Sesiapa yang mencari dibalik itu, mereka itulah orang-orang yang melampaui batas." Surah al-mu’minuun


Janganlah kita menggunakan alasan belajar untuk melanggari batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan ajnabi, misalnya dengan studi berdua-duan, kemudian pulang ke rumah berpimpin tangan, atau asal tertekan je mesti nak bergayut atau berchatting dengan kawan lelaki/perempuan anda kat facebook/ym/skype.Padahal Allah SWT kan sentiasa ada, sentiasa melindungi dan sentiasa menolong jika kita mencari dan meminta pada-Nya. SEEK FOR HIM (ALLAH) WHENEVER YOU FACED PROBLEM, RATHER THAN YOU SEEK FOR HUMAN!!ALLAH KNOWS US BETTER THAN OTHERS.


6.       Utamakan seruan Allah S.W.T.


Sahabat2ku…perkara nie selalu kita terlepas pandang, bilamana kita sibuk menyiapkan tugasan akademik kita sampai melewat-lewatkan waktu solat..padahal berbanding akademik tuntutan solat adalah kewajipan bagi setiap umat islam.Jadi,pesanan kepada semua bilamana sahaja azan berkumandang ataupun yakin telah masuk waktu solat,hentikanlah segala urusan dunia dan tunaikanlah kewajipan kita sebagai hambaNya.Jadikan solat sebagai salah satu tempat utama kita mencari kekuatan kita kembali bilamana sahaja kita rasa lemah/down.InsyaAllah,yakinlah bilamana kita utamakan urusan Allah berbanding urusan2 lain Allah akan permudahkan segala urusan kita tersebut.SOLAT ADALAH TIANG AGAMA DAN MERUPAKAN MEDIUM PERANTARA BAGI SETIAP HAMBANYA BERHUBUNG DENGAN MAHA PENCIPTA.


Kesimpulannya, kepada semua pembaca yang dirahmati Allah, semoga tips ini dapat membantu sedikit sebanyak dalam meneruskan perjuangan antum semua dalam medan akademik dan dakwah. Matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.


Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.


Jadi,janganlah kalian semua rasa lemah kerana sudah kebiasaan dan kemestiaan bahawa setiap yang berjuang pada jalan Allah akan merasai detik2 nikmat yang sangat indah walaupun terpaksa melalui liku2 perjuangan yang perit dan pahit.Ingatlah dan yakinlah dengan janji Allah kepada mereka yang menolong agamaNya.


Surah Muhammad (7)


“Wahai orang-orang yang beriman!Jika kamu menolong agamaAllah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”


Surah Ali-Imran 160


“Jika Allah menolong kamu maka tidak ada orang yang dapat mengalahkanmu, tetapi jika Allah membiarkan  kamu maka siapa yang dapat menolongmu setelah itu?Kerana itu hendaklah kepada Allah saja orang mukmin bertawakal”
*setiap apa yang ditulis diatas adalah peringatan kepada diri saya yang lemah..SELAMAT BERAMAL....Berubah HANYA kerana ALLAH...
Wassallam..


No comments:

Post a Comment